Workshop tehnici tradiţionale şi experimentale

Tencuieli din lut, var, hârtie manuală şi dulgherie, Ţibăneşti,

ediţia a VI a

8-17 iulie 2012, Conacul Petre P. Carp, comuna Ţibăneşti, jud. Iaşi             cost 450 RON

În jurul Conacului Petre P. Carp, de la Ţibăneşti, se redescoperă bogăţia meşteşugurilor tradiţionale de punere în operă a tencuielilor şi a lemnului.

Foto: arhivă

Localizare

Construit la sfârşitul secolului al XVIII-lea, conacul Petre P. Carp este înconjurat de un parc, în mijlocul comunei Ţibăneşti. Conacul, parcul, şi mausoleul familiei, proiectat probabil de Gustave Eiffel, alcătuiesc un ansamblu istoric şi de arhitectură, protejat în zona deluroasă a Moldovei, la 50 km sud de Iaşi.

La Ţibăneşti se poate ajunge cu autoturismul (1), sau cu autobuzul din Iaşi, în vecinătatea gării (2).

 

Descriere

Toate activităţile de la Ţibăneşti constituie o şcoală de meşteşuguri, destinată în primul rând sătenilor din zona Ţibăneştiului, dar şi tuturor celor care conştientizează valoarea patrimoniului cultural şi nevoia de a-l transmite urmaşilor.

 

Foto:  Prodid Bucureşti

 

Atelierul are scopul de a iniţia participanţii în tehnicile de tencuit tradiţionale şi experimentale.

 

Pe lângă participanţii din România, sunt invitaţi şi voluntari prin programul francez Reţeaua Asociaţiilor în Serviciul Patrimoniului – Rempart – Franţa.

 

Activităţile din această sesiune se fac în alternanţă şi sunt următoarele:

  • realizarea tencuielilor tradiţionale din lut şi var, atelier condus de Constantin Palaghiu, maistru în construcţii, în încăperile conacului Petre P. Carp
  • lucrări de dulgherie la o casă ţărănească din sat, atelier condusde Constantin Palaghiu, maistru în construcţii
  • tehnici de producere şi punere în operă a tencuielilor din hârtie manuală, atelier condus de Răzvan Supuran – Muzeul Ţăranului Român, Bucureşti, în încăperile conacului Petre P. Carp
  • expoziţia serie de carte–obiect « Cartea de Hârtie (experimente cu hârtie manuală) », autor Răzvan Supuran, urmată de discuţii despre tehnica hârtiei manuale.

 

De asemenea, atelierul de fier forjat va fi deschis pentru curioşi.

 

Suportul de lucru, pentru exersarea tehnicilor de mai sus, este peretele interior încă nefinisat, al conacului Petre P. Carp.

 

Acţiunile vor fi coordonate de arhitecţii: Alexandra Culescu, Adrian Mihăescu şi Şerban Sturdza.

 

Foto: Raluca Munteanu

 

Pe parcursul şederii la Ţibăneşti, participanţii vor putea profita de atracţiile zonei: cireşii, iazul, drumeţiile, atelierele de olărit din satul Schitu Stavric, bisericile moldoveneşti şi fierăritul seara la foc.

 

Cazare

Participanţii sunt aşteptaţi în dimineaţa zilei de duminică, 08.07.2012.

Locurile de cazare disponibile sunt: pe terasa conacului (terasă – tip loggie, este deschisă şi acoperită), într-una din clădirile istorice: clădirea Gang, casa Administratorului, casa Arhiterra şi casa Compagnonilor.

De asemenea, se poate face camping în livada cu cireşi de la casa Administratorului.

 

Masă

Mâncarea va fi asigurată în sistem de pensiune completă, pregătită de bucătari angajaţi în acest sens şi servită dimineaţa, la prânz şi seara.

 

Echipament recomandat

Haine, mănuşi şi incălţăminte de lucru, sac de dormit (eventual cort), protecţie împotriva soarelui, cât şi protecţie împotriva vremii ploioase, entuziasm si multă voie bună!

Participanţii îşi asumă răspunderea pentru desfăşurarea activităţilor în siguranţă, cu respectarea normelor de protecţie a muncii, în vigoare.

Materia primă şi uneltele necesare atelierului vor fi oferite în mod gratuit de către Asociaţia Maria Ţibăneşti, ProPatrimonio, grupul Arhiterra şi Primăria Ţibăneşti.

 

Înscriere

Numărul locurilor disponibile este limitat.

Persoanele interesate sunt rugate să ne transmită cv-ul însoţit de o scurtă scrisoare de motivaţie pe una dintre următoarele adrese de e-mail –

aso.maria.tibanesti@gmail.com, prodidbucuresti@gmail.com

până la data de 01.07.2012. Confirmarea listei participanţilor se va face prin e-mail.

 

Foto: Şerban Sturdza

 

Workshopul şi expoziţia sunt organizate pe baza unui parteneriat între

Reţeaua Asociaţiilor în Serviciul Patrimoniului – Rempart – Franţa,

Grupul şcolar „Petre P. Carp”, Ţibăneşti, Primăria comunei Ţibăneşti şi Asociaţia Maria şi au loc

cu sprijinul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Iaşi.