Copii din Tibanesti in Fanta

Fideli cursului de fierarie si indrumatorului lor din 2009-2010- Sylvain Gabriel- care cu delicatete si perseverenta i-a prins pe copii in mrejele artei fierului- patru dintre cei mai buni elevi au fost rasplatiti printr-o excursie de studiu in Franta.

Asociatia Maria si partenerii de neinlocuit Pro Patrimonio si Asociatia Les Compagnons du Devoir et du tour de France au facut posibila aceasta vizita in perioada 18-23 mai 2010 a elevilor :

Dinu Marian Balan

Bogdan Costel Ciobanu

Vasilica Mantalea

Ioan Suiu

si a profesoarei lor de la liceul de meserii din Tibanesti

dna Claudia Cazacu Panzaru.

Scopul acestei vizite a fost formulat de arh. Serban Sturdza- presedinte Aso. Maria, Caroline d’Assay- reprezentant Pro Patrimonio si Pascal Audaubert- indrumator la Scoala Les Compagnons du Devoir- in vara anului 2009 la evenimentul Batem Fierul la Conac !.

  1. sa sudeze si mai puternic legaturile de parteneriat dand astfel un exemplu de proiect, care se poate realiza si in zone rurale, celorlalte asociatii sau ateliere din reteaua de ateliere de mestesuguri din Romania, care din greu se formeaza in ultimii ani.
  2. pe plan local, sa dea incredere localnicilor si in special copiilor care participa la curs, in viitorul acestei meserii si necesitatea existentei unor mesteri in acest domeniu prin prisma situatiei din Romania (lucru de care isi vor da seama pe parcursul formarii lor)
  3. sa rasplateasca constiinciozitatea celor mai buni elevi si sa le ofere posibilitatea de a lucra impreuna cu fierari din alte tari- Franta- pentru a-si putea forma un stil propriu.

In Franta

1. Studiu- Scoala Les Compagnons du Devoir

Asa cum indrumatorul lor, Sylvain, spunea despre elevii lui (intr-un text in care prezinta parerea lui despre situatia din Romania privind meseria de fierar):

« La motivation et la qualité des élèves que j’ai eu cette année me fait penser que de belle choses peuvent se faire avec eux. »

(«  Motivatia si calitatea elevilor pe care i-am avut anul acesta, ma fac sa ma gandesc cate lucruri frumoase se pot face cu ei »)

Copiii, la fel ca acasa, la atelierul din Tibanesti, unde vin cu drag si in afara programului de curs, si in vizita la atelierul Compagnon-ilor s-au aratat tot cuminti, modesti si perseverenti.

Ei au forjat alaturi de compagnon-i fierari de acolo si indrumatorii lor Sylvain si Clement Come (cel din 2008-2009) mici obiecte de arta- in care se poate intrevedea maiestria pe care si-o pot rotunji in anii ce urmeaza.

Scoala Les Compagnons du Devoir a fost o gazda primitoare- de la cazare pana la toata bunavointa cu care i-a primit pe copii in atelierele ei cele mai interesante pentru acesti invitati.

2. Vizite

Pe langa orele de studiu, invitatii au mai vizitat si cateva locuri reprezentative din Franta :

–          catedrala Notre Dame de Paris

–          muzeul de arte naturale

–          Sena din vaporas

–          Parisul de pe varful Turnului Eiffel.

Familia Audaubert (parintii prietenei primului compagon indrumator la Tibanesti- Clement Come), care s-au preocupat in egala masura de soarta atelierului ca si ceilalti parteneri mentionati. Aceasta vizita din urma le-a sporit increderea copiilor ca se vor simti ca acasa daca vor dori sa vina sa profeseze in anii care urmeaza in Franta, lucru pe care, inca de pe acum, cei patru l-au pus in discutie.

Street Delivery 2010

11-13 iunie

Atelier de fierarie


In cadrul evenimentului la care aproape tot Bucurestiul, si nu numai, participa, Asociatia Maria in colaborare cu Artis Peritiae- Pierre Bortnowschi, au invitat in 12, 13 iunie 2010, Atelierul de firarie de la Tibanesti sa starneasca pofta trecatorilor pentru fierul forjat.

http://streetdelivery.ro/bucuresti/arhitectura-urbanism/

Sylvain Gabriel ajutat de ucenicul lui, Catalin Timofte- unul dintre elevii cei mai buni, care insa nu a putut merge in Franta- au demonstrat ca minunatiile pe care reusesc sa le transforme ditr-o bucata de fier se face cu mare stiinta si indemanare.

Cine nu se convingea cu privitul putea sa-si mestereasca singur un cui din fier si sa recunoasca faptul ca fieraria de arta este un mestesug.

Fundalul atelierului era ocupat de expozitia ‘‘ La Regle/ Regula’’- care prezenta lucrarile lui Sylvain in contextul celor 7 reguli ale compagnon-ajului.

Atat demontratia cat si expozitia au avut scopul de a-l promova pe Sylvain si Atelierul de la Tibanesti si de a starni in mintile multora intrebarea daca nu cumva ar fi momentul sa reinviem mestesugurile pierdute.

O prezentare a evenimentului general a fost facuta pe site-ul http://metropotam.ro/La-zi/2010/06/art9759043765-Street-Delivery-2010-Arthur-Verona/ .

Curs de fierarie – experiment- la Tibanesti

Batem fierul la Conac ! a starnit pofta multor tineri din diferite domenii sa invete practic cate ceva despre fieraria de arta.

In  2010 s-a facut un experiment de astfel de curs cu 6 participanti- arhitecti si peisagisti- in perioada 17-21iunie. In cele 4 zile cursantilor li s-au explicat mai multe secrete, dar practic nu au putut face decat primele lectii-schimbarea sectiunii barei, volute, gauri si uneltele necesare- pentru a castiga indemanare este nevoie de multe ore de lucru.

Sylvain Gabriel  s-a ocupat, pe langa lucru in atelier si indrumarea copiilor, de un curs scris care a fost adaptat dupa unul al compagnon-ilor si completat si formulat de el pentru tinerii/adultii care stiu sa lucreze cu metalul si vor sa se profileze pe fieraria de arta. Prin acest curs se incearca formarea unor indrmatori locali sau cel putin romani, care sa poata tina atelierul de la Tibanesti chiar daca nu vor mai fi compagnon-i francezi invitati.

Pe de alta parte prin diferite mijloace Asociatia Maria incearca introducerea in COR- Clasificarea ocupatiilor din Romania- a celei de fierar de arta, care lipseste momentan. Maria in colaborare cu Editura Simetria a depus un proiect pentru finantare de la AFCN- Administratia Fondului Cultural National- pentru o publicatie. Scopul acestei carti este prezentarea activitatii Maria in sfera mestesugurilor, in special a celei de feronierie.

Batem fierul la Conac ! 2010

– Sf. Petru si Pavel-

Cei patru elevi care au fost in Franta si Catalin- participantul la Street Delivery- s-au organizat singuri pentru a doua editie a evenimentului Batem fierul la Conac !-2010, Tibanesti.

Ei au adus forja tot in preajma Conacului Petre P. Carp si timp de 2 zile au mesterit o bancuta conceputa de Sylvain.

‘ Atelierul’ venit acum in centrul satului a fost vizitat de profesorii de la liceu si multi alti prieteni din sat ai feronierilor in devenire, tineri care, spre deosebire de cei mari, au ramas spectatori pana la asamblarea si punerea in functiune a bancutei in parcul Conacului.

Reclame