Batem fierul la Conac! '09

Pornind de la o observatie simplu de facut cum ca in Romania gasesti din ce in ce mai greu mesteri, aceasta se poate transforma intr-o adevarata frustrare cand vrei sa faci arhitectura din detalii. In tara s-a inceput deja formarea unei retele de centre de mestesugarit, unele din ele in vechi conace. Un exemplu este atelierul de la Tibanesti, unde arh. Serban Sturdza, presedintele asociatiei Maria, incearca sa formeze copii din sat ca feronieri de arta.

In urma semnarii unui parteneriat in iulie 2008 intre Ordinul Arhitectilor din Romania, Fundatia Pro Patrimonio, Pro Patrimonio Franta si Compagnons du devoir et du tour de France, la Tibanesti  au venit Clement Come (2008-2009) si Sylvain Gagriel (2009-2010), feronieri de arta si compagnoni francezi.

In iunie 2009 Asociatia Maria alaturi de Asociatia Petre P.Carp si Pro Patrimonio a organizat un eveniment in Parcul Conacului P.P.Carp la care au fost invitati: toata comunitatea sateasca, studeti arhitecti de la Facultatile de Arhitectura din Iasi si Sibiu, asociatiile partenere la conceptul “Retea de ateliere mestesugaresti”- Arhiterra, Artis Peritia, Fundatia Dala, Fundatia Gaspar, Baltasar si Melchior si altele si nu in ultimul rand ministrul cuturii dl.Theodor Paleologu.

Cu totii am ajutat la terminarea sfesnicului desenat de Sylvain Gabriel. Clement , Sylvain si Pierre Pages (presedintele 2009 al Compagnonilor fierari) au tinut ritmul evenimentului si ne-au indrumat pentru ca sfesnicul sa fie foarte frumos.

Intre timp potcovarii invitati, Filut din satul vecin, Glodenii Gandului si Nicolae Hunuzau din zona Sibiului au facut o demonstratie de potcovit.

Cei care oboseau batand fierul puteau vizita expozitia cu prezentarea workshop-urilor organizate de diferite asociatii partenere, mai sus mentionate, care promoveaza deasemenea revitalizarea mestesugurilor.

La expozitie au fost invitati sa participe si Scoala P.P.Carp si Clubul copiilor care au venit cu lucrari.

Duminica pe 29 iunie, sfesnicul a fost tinut la Liturghie si apoi oferit Bisericii din Tibanesti.

…..

A urmat un an in care Sylvain a condus mai departe copiii in formarea lor ca feronieri si prin obiectele realizate pentru diferiti clienti a demonstrat inca o data necesitatea existentei unei scoli de feronier de arta….

Reclame